НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

III. МИХАИЛ КРЪСТЕВ ВЛАЕВСКИ (1894-1988 г.)

ТОМ 13
Алтернативен линк

III. МИХАИЛ КРЪСТЕВ ВЛАЕВСКИ (1894-1988 г.)


Михаил Кръстев Влаевски е роден в гр. Тетевен на 11 юни 1894 г. и почива на 29.04.1988 г. в град София.


Дядото на Михаил Влаевски е Лалю Пеев, който е бил заточен в Диар- Бекир, осъден във връзка с обира при Арабаконак, заедно с Димитър Общи, като последният е обесен от турците. Лалю Пеев е бил заточен за 5 години в Диар- Бекир. Не можал да дочака Освобождението и там починал. (Виж „Видрица", стр. 522 и стр. 679).


Михаил Влаевски се запознава с Учителя Дънов и приема Учението. Той е художник и обикновено работи по направени снимки от фотографите и рисува с штрих или с бои. Има много пейзажи от братския живот на Рила.


Той веднъж присъствува на един случай, когато един самозванец спорил нещо с Учителя. Накрая Учителят му казал: „Можете ли да ми кажете тази дюля колко тежи?" Празнодумецът казал, че не знае. Учителят назовал колко грама тежи дюлята. Приятелите донесли кантар, сложили дюлята, премерили я и тя тежала толкова грама, колкото бил казал Учителят. „Ето това е знание. Виждаш, претегляш, преценяваш." Приятелите се вече усмихвали доволни, а празнодумецът млъкнал и не говорил повече.


Тогава Учителят се обърнал към Михаил Влаевски и му казал: „Ти трябва да увековечиш тази дюля." И художникът Михаил Влаевски увековечава тази дюля в един прекрасен, нарисуван от него портрет.


Той рисува „Учителят сред житата" и още много други негови картини.


Виж „Изгревът", том IX, стр. 517.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ